Az Alpoktól az Adriáig

Immár hetedik éve csináljuk a Millenium Vasút túránkat. Ennek legszebb szakasza a Tarvisio-Moggió szakasz és ezeken a hétvégi túrákon gyakran hangzott fel utasaink kívánsága: de jó lenne fenntről az Alpokból jönni és letekerni egészen a tengerig. Hát rajtunk ne múljon, az idén megszervezzük ezt is.

A túra dátuma : 2018. július 25 - augusztus 2.

Részletes program:

1. nap: Elutazás Spittalba, délután és késő este szabad program a városban

2. nap: Reggel felutaztatjuk a csapatotés a kerékpárokat Mallnitzba.Nem lesz nehéznap, hiszen 1191 méter magasról 555 méterre gurulunk le a 38kilométeres útszakaszon. Ugyanaz lesz a szállásunk, tehát reggel nem kell kipakolni.

3. nap: Villach környékéig kerékpározunk. A 40.8 km nem megerőltető, de nem végleges adat. Táborunk ugyanis lehet az Ossiacher vagy a Faaker See környékén is de a Gail völgy eleje sem elképzelhetetlen, a lényeg, hogy a belváros kerékpárral könnyen megközelíthető legyen

4. nap: Az egyetlen nap amikor felfele megyünk. Nem túl nehéz és nem túl hosszú. A 497 méteres magasságról 827 méter magasra tekerünk fel.

5. nap: Ekkor viszont végig lefelé megyünk Európa talán legszebb, leg élménygazdagabb kerékpáros útján

6. nap: A Carnia-Udine távolság kevesebb mint 50 km, mi tudunk egy kicsivel hosszabb, viszont nem nehezebb de lélegzetelállítóan gyönyörű kerékpáros utat

7. nap: Monfalconéig 55 km az út. Féltávnál megnézzük a kilencszögletű erődvárost Palmanovát. Érintjük a redipugliai első világháborús katonatemetőt is.

8. nap: Ugyan abban a szállodában alszunk, de addig még történik egy és más. Aquilea felől közelítjük meg a tengert, ez a város volt valaha a római időkben a tengerparti központ. Erre ősi zsilipe emlékeztet. A templom mozaikpadlója pedig a korabeli művészet fantasztikus emléke. Gradoban akár fürödhetünk is a tengerben. Délután egy másik úton utazunk vissza Monfalconéba

9. nap: Reggel felutazunk a Doberdóra. Nagyapáink első világháborús vérzivatarának emléke megér egy látogatást. San Martino del Carsoban , ahol a magyar vezérkar törzshelye volt a helyiek- bár ellenségeik voltunk- nagy szeretettel őrzik a magyar emlékeket is. Megnézzük még a Szent Mihály hegyi kazamatákat és a visintini katonatemetőt. Délután indulunk vissza Budapestre éskezés a késő esti órákban.

Részvételi díj:

135.000 Ft amely tartalmazza az oda-vissza utazást, a kerékpárszállítást, a napi csomagszállítást, 8 éjszakát panziókban, fizető vendég szobákban reggelivel, térképeket, tartalék kerékpárt, transzfereket. ( kerékpár bérelhető 8.000 Ft/ túra/fő )