Dánia - Hamburg bringatúra

Ismertető

Létezik a világ egyik leghosszabb kerékpáros túrája, az Északi-tengeri körút. Végigmegy délről Anglia és Skócia keleti partján, áthalad a Shetland szigeteken, folytatódik Norvégia délnyugati-déli részén, majd Svédország,Dánia, Németország, Hollandia és Belgium érintésével záródik a kör, szinte mindenütt közvetlenül az Északi-tenger partján. Mi ebből már csináltunk jó tíz éve egy Skócia-Shetland szigetek-Norvégia utat hihetetlen élményekkel. Elhatároztuk, hogy mostantól évente kerékpározunk egy-egy szakaszt. Aki végig akarja tekerni az több éven át utasunk marad, de ha valakit csak egy adott szakasz érdekel, az is garantáltan élménygazdag túrán vesz részt. Mi most a dániai Tondertől a legnagyobb hansa városig Hamburgig túrázunk. A vidék : Freesland évszázadokon keresztül kemény harcot vívott a tengerrel. Kultúráját a Vikingek és a Kelták után a tengeri hajós kereskedők alakították. Az Elba gigantikus tölcsértorkolatán kerékpározunk végig a világvárosig.

Mikor?

2017. július 16–27.

Milyen útvonalon?

Szinte mindenütt jó minőségű kerékpárúton. Gyakorlatilag teljesen vízszintes a terep az egy-egy napra eső szintkülönbség nem haladja meg a 2 métert.

Részletes program

Július 16: Utazás Berlin környékére a kisbusszal. Tranzitszállás.

Július 17: Továbbutazás Dagebüllbe . Szállások elfoglalása. A Hamburgba repülővel érkező utasok Dagebüllbe szállítása.

Július 18: Reggeli után átautózunk a dániai bűbájos kisvárosba Tonderbe. Innen indul a túra. Niebüll érintésével kerekezünk vissza Dagebüllbe ( kb 48 km ) Niebüllben megtekinthető egy skanzen ház valamint a vidék természetrajzi múzeuma amely Nord- Friesland állat és növényvilágát mutatja be. Dagebüll kikötőváros, a közeli szigetekre innen indulnak a kompok. Az út végig lejtős :) hiszen Tonder 4 m magasan van a tengerszint felett, Niebüll 3 Dagebüll pedig 1 méteren fekszik. Idegenforgalmi látványossága a régi világító torony.

Július 19: Ma 62 kilométer kerekezés vár ránk Husumig. Szinte végig az Északi tenger töltésén haladunk nagyszerűen kiépített kerékpárúton. Keresztül megyünk a Nordstrand félszigeten, érintjük Norderhafen és Süderhafen kikötőit. Husum megyeszékhely, mindig is jelentős szerepet játszott a környéken. Dán fennhatóság és a porosz királyság alá is tartozott, mindennek építészeti és történelmi nyomai maradtak. Marienkirche, piactér, városháza, a Tine kút és a közelben levő egykori koncentrációs tábor múzeuma a leginkább említésre való látnivaló. A városban több múzeum van, ezek közül a tengerészeti múzeum a legérdekesebb.

Július 20: Ma St .Peter Ordningig tekerünk az Eiderstedt félsziget nyugati oldalán. Célállomásunk 48 km-re található. Strandja körülbelül 12 km hosszú és közel egy kilométer széles. A település környékére a dűnék, a szikes rétek és a megművelt erdős területek jellemzőek.

Július 21: Tönningen keresztül Büsumig kerékpározunk, ez nem több 40 kilométernél és szinte végig a tengerparti töltésen halad. Büsum városának történelme ősidők óta a tenger és az ember küzdelme. A város lakóit több gátszakadás, árvíz tizedelte. Látnivalók : Aquarium, tengervizes fürdő, régi zsilipház, kikötőmúzeum ).

Július 22: Hatvan kilométer kerekezés vár ránk. Brunsbüttel az úticél. Ez már az Elba tölcsértorkolatának a vége, kirajzolódik a folyó medre a túlparton tisztán látszik Cuxhaven. A hatvan kilométert három etapra érdemes bontani. 19 km után Meldorfban érdemes az első pihenőt tartani, megcsodálni rózsakertjét. De Burnsbüttelig további félúton még ott a nagyon érdekes St. Michaelisdonn. Célállomásunkat a lüktető hajósélet jellemzi, innen indul a tájegységet átszelő Kiel csatorna.

Július 23: Csak 27 km lesz a táv Glückstadtig amely nagyon érdekes és izgalmas város. A szállodás-panziós utasainkat itt helyezzük el, de a campingeseknek tovább kell tekerni még 10 kilométert, camping ugyanis csak Kollmarnal található. Glückstadt látnivalói : Piactér, városháza, Detlefser múzeum, Wasmer és Brockdorf palota.

Július 24: Glückstadt-Wedel 56 km a campingeseknek értelemszerűen 10-zel kevesebb. Wedel már Hamburg elővárosa, este akár már ízelítőt kaphatunk a Hansa városból a gyorsvasút segítségével.

Július 25: Ez a nap Hamburgé. Reggel bemegyünk az Északi tenger legnagyobb kikötővárosába és mindenki számára egyénileg szabad városnézés a program. Kisbuszunk Wedelbe este indul vissza.

Július 26: A repülőgépesek hazautaznak a menetrend függvényében, a kisbusszal utazókkal Prága környékét vesszük célba.

Július 27: Reményeink szerint délelőtt belefér egy rövid séta Prága belvárosában, majd útra kelünk. Várható érkezés Budapestre a késő éjszakai órákban.